9 цікавих і корисних винаходів юних геніїв

06.03.2019
09.08.22

Не поспішайте сварити сучасних школярів! Твердження, що вони нічого, окрім своїх смартфонів, не бачать, може, й обґрунтоване, але й гаджети – це потужне джерело інформації. Тож чому б ним не скористатись?

Познайомтеся з молодими дівчатами та хлопцями, які свого часу довели, що у наш час грандіозні винаходи доступні кожному, незалежно від віку.

Екопакети та заміна пластику, що розкладається за лічені тижні

Папір з опалого листя

Скажемо НІ безконтрольному вирубуванню лісів! Ви знали, що деревина – це аж ніяк не єдиний спосіб видобування паперу? Школяр із Закарпаття Валентин Фречка розробив проєкт, покликаний покращити стан паперово-целюлозної промисловості. Крім того, він дасть можливість утилізувати опале листя з користю для екології.

Винаходи юних геніїв

Саме з цим проєктом Валентин вирушив до Нью-Йорка задля участі в конкурсі Genius Olympiad. Хлопець обійшов усіх конкурентів, отримав золоту медаль, стипендію на навчання в університеті США і всеукраїнське визнання. Втім він залишився в Україні, адже, за його словами, не хоче лишати країну без шансів на зміни.

Youtube video

Валентин стверджує, що наразі держава все частіше підтримує наукові ініціативи, рухаючись у бік прогресу. Зараз юний геній живе і працює в Києві, де у нього вже налагоджено виробництво на базі власного винаходу.

STEAM–набір 4M Наукові відкриття 00-01711
STEAM–набір 4M Наукові відкриття 00-01711
Набір для справжніх ерудитів з усім необхідним для 42 експериментів та відкриттів. Перетворіть домівку на лабораторію! Для дітей від 8 років.
1421.20 ₴
1136.80 ₴
Детальніше

Їстівні пакети та посуд

Розумне споживання – це те, чого дійсно потребує наша планета. Чи знаєте ви, що у Тихому океані плаває Сміттєва пляма? Це нагромадження відходів людської діяльності вагою більш ніж сто мільйонів тон, що постійно розростається! Саме тому всі розробки, спрямовані на зменшення кількості пластику в повсякденному житті – це must have.

Youtube video

Науково-дослідна група під керівництвом Дмитра Бідюка, доцента факультету харчових технологій Сумського національного аграрного університету, розробила проєкт із виробництва їстівної заміни пластику.

Youtube video

Матеріалом для створення посуду став природний білок, для пакетів – клітковина, а саме полісахариди, що містяться в овочах та фруктах. На відміну від своїх пластикових побратимів, вони потребують усього кілька тижнів, щоб цілком розкластися у звичайному ґрунті.

Винаходи юних геніїв

Як бонус ви зможете легко розігріти обід у такому посуді – він витримує температуру кипіння води!

Пляшка, що розкладається за три тижні

Британський винахідник Джеймс Лонгкрафт, також занепокоєний кількістю сміття в океані, створив пляшку, що навряд чи приєднається до тієї плавучої купи відходів. Просто тому що не встигне! Адже вона повністю розкладається менш ніж за три тижні.

Винаходи юних геніїв

Зовнішня оболонка виготовлена з переробленого паперу, який Джеймсу «пожертвували» великі підприємства. Внутрішнє водонепроникне покриття виготовлене з різноманітних матеріалів. Це розробка самого Лонгкрафта, і вона також допомагає морським жителям! Вони можуть з’їсти таку пляшку і не вдавитися!

Youtube video

Металевий корок також розкладається. Для цього знадобиться близько року. Як бачимо, це цілком безпечний винахід: і для людини, і для океану, і для черепах із рибами.

Монстр-трак на енергії солоної води, STEM-конструктор CIC 21-752
Монстр-трак на енергії солоної води, STEM-конструктор CIC 21-752
STEM-конструктор для самостійного складання монстр-трака з живленням від елемента на солоній воді. Прозорий корпус дозволяє бачити внутрішню будову і роботу двигуна. Зроблено в Тайвані.

З турботою про людину

Система виявлення та дослідження патологій серцево-судинної системи

У 16 років українська школярка Соломія Леньо вразила усіх на престижному конкурсі Intel ISEF у США. Вона отримала дві нагороди за проєкт «Нейромережева система виявлення та дослідження патологій серцево-судинної системи».

Винаходи юних геніїв

За словами Соломії, її винахід – це модель штучного інтелекту, що аналізує кардіограми та пропонує свій діагноз. Вона здатна значно полегшити роботу лікарів, адже після проведеного аналізу їм треба буде лише перевірити його правдивість.

Youtube video

Мудрі люди на конкурсі дали Соломії кілька цінних порад щодо покращення її винаходу. Крім удосконалення, дівчина також планує перенести свою розробку у мобільний застосунок.

Проєкт української дослідниці може бути особливо корисним у країнах, що розвиваються, адже рівень медицини там і досі доволі низький.

Помічник для незрячих людей

Школяр із Дніпра Ігор Шибка розробив систему з ультразвукових давачів, що реагує на перешкоди. Його винахід покликаний допомогти людям зі слабким зором у повсякденному житті.

Ігор склав «помічника» власноруч. З його слів, винахід створений на базі спаяного контролера, до якого можна під’єднати до шести давачів, розташованих по всьому тілу. Такий пристрій використовує систему голосових повідомлень, де записаний голос винахідника. Варто пристрою виявити перешкоду, людина чує попередження про її розташування.

Винаходи юних геніїв

Хлопець захоплюється радіоелектронікою з шести років. Його батьки, викладачі міської станції юних техніків, познайомили Ігоря з цією наукою. Помічника для незрячих людей хлопець придумав, відвідуючи Дніпровські шпиталі. Там він зустрічався з бійцями АТО, які втратили зір через поранення.

Ігор хоче вдосконалити свій винахід, позбувшись необхідності використовувати проводи. Це зробить помічника набагато комфортнішим для людей.

Робот 14 в 1 на сонячних батареях, STEM-конструктор CIC 21-615
Робот 14 в 1 на сонячних батареях, STEM-конструктор CIC 21-615
STEM-конструктор для складання 14 моделей з живленням від сонячної батареї. Зроблено в Тайвані.
1938.40 ₴
1550.80 ₴
Детальніше

Про енергію: чим замінити та як заощадити

Смарт-бойлер

Економія електроенергії – це спосіб значно зменшити негативний вплив на екологію. А що, як ми пообіцяємо вам заощадити до 30% енергії на нагріванні води у вашому бойлері вдома?

Восьмикласник Кирило Стрельбицький з Маріуполя розробив проєкт, що вам з цим допоможе. Пристрій складається з трьох частин: апаратної, хмарного сервісу з веб-сайтом і застосунку для Android. Ним можна керувати дистанційно, де б ви не були!

Винаходи юних геніїв

Заощаджувати вдається завдяки обчисленням, що виконуються сайтом. Ви можете встановити необхідний вам режим онлайн, і інформація про це буде передаватися на пристрій через Wi-Fi.

Винаходи юних геніїв

Хлопець зазначає, що розумні бойлери вже існують, але вони дорожчі, а їхній функціонал набагато нижчий. Також майте на увазі, що встановлення пристрою порушить гарантійний термін вашого водонагрівача. Тому винахід Кирила більше для тих, чиї бойлери вже не на гарантії.

Youtube video

Сонячний колектор

Винаходи юних геніїв

Волинянин Олександр Марчук упродовж трьох місяців працював над пристроєм, який згодом представив на Всеукраїнському конкурсі винахідницьких та раціоналізаторських проєктів у категорії Ресурси енергоощадження.

Олександр – автор дешевого сонячного колектора, створеного з того, що було під рукою. 50-кілограмовий пристрій містить балон (накопичувальний бак), в який вміщається до 40 літрів води. Головна частина колектора, абсорбер, виготовлена з латунних трубок, зварених разом. Його потужності вистачить, щоб нагріти від 100 до 200 літрів.

Під дією сонячних променів в абсорбері нагрівається вода. Рідина піднімається догори та потрапляє в теплообмінник, встановлений у баку. Охолоджуючись, вона віддає тепло холодній воді в балоні. І цей процес безперервний.

Пристрій здатен нагрівати воду до 70 градусів. Його можна використовувати як звичайний бойлер. Також, якщо допрацювати систему та встановити двигуни для викачування води, колектор зможе навіть обігрівати приміщення!

Винаходи юних геніїв
Книга #НАШІ на карті світу. Історії про людей, якими захоплюється світ - Скицька Уляна
Книга #НАШІ на карті світу. Історії про людей, якими захоплюється світ - Скицька Уляна
Книжка журналістки Уляни Скицької — про #НАШИХ, людей, яких визнав увесь світ, які змінили хід історії, чиї досягнення дивують і вражають.

Космічний порохотяг і аналіз повітря на Землі

Незалежні системи моніторингу якості повітря

Винаходи юних геніїв

Маріупольський школяр Артем Агванян з честю представив Україну на міжнародному конкурсі наукових проєктів INSPO у Польщі. Його винахід «Незалежні системи моніторингу якості повітря» визнано одним із найкращих, тож дослідник отримав запрошення на Міжнародний конкурс INSPO в Стамбулі. Там він також став призером, і ось чому.

Його розробка дає змогу проводити точковий аналіз стану повітря. Пристрій складається з макетної плати, для якої Артем написав програмний код. Вона також під’єднана до акумулятора та мережі Wi-Fi. Результати аналізу виводяться на екран монітора у вигляді графіка з поділками. Безбарвні означають, що повітря чисте і безпечне, жовті позначають наявність шкідливих домішок, а червоні свідчать про перевищену концентрацію небезпечних сполучень.

Пристрій може використовувати будь-хто для перевірки повітря вдома та на робочих місцях. Результати будуть доступні у спеціальному застосунку.

Youtube video

Космічний порохотяг

Винаходи юних геніїв

І наймолодший герой нашої сьогоднішньої добірки – десятирічний Кирило Благодаров з Дніпра. Використовуючи деталі LEGO та знання, отримані в IT-школі, хлопчик самостійно сконструював пристрій для прибирання орбітального сміття.

Зі своїм винаходом Кирило переміг у регіональному конкурсі NASA з космічного моделювання. Зірки, космос і далекі планети – головні захоплення в його житті. Хлопчик обожнює читати книжки на космічну тематику та мріє злітати за обрій Землі.

Одного дня винахідник дізнався, що космічне сміття заважає відправляти на орбіти космічні апарати. Це й надихнуло його на створення такого космічного порохотяга.

Апарат підлітає до сміття, підбирає його маніпулятором і поміщає у спеціальний відсік. Коли він переповнений, пристрій повертається на станцію та вивантажує сміття. Для керування необхідно два спеціалісти: один керує маніпулятором, інший – кораблем.

Youtube video

Цей учень середньої школи розуміє основи IT-технологій, робототехніки, астрономії, фізики та космосу на дивовижному рівні! І ви зможете, якщо захочете! Байдуже, діти ви чи дорослі. Для цього існують розумні та корисні іграшки. Вони допоможуть вам не лише розвинути розумові та творчі здібності, а й надихнуть на створення власних винаходів! Хто знає, можливо, саме ваш науковий проєкт змінить чиєсь життя на краще.

Команда Toys4brain.

Копіювання матеріалів з сайту toys4brain.com.ua дозволяється тільки за умови вказівки авторства і розміщення зворотнього текстового посилання на кожен скопійований контент.

Відгуки клієнтів

uk
Українська Русский
Чат з продажів
 Українська не у мережі
 Техпідтримка не у мережі
Контакти
Телефон:
Зворотний дзвінок
Email:
Чат з продажів
Контакти