На що здатне STEM-покоління: відкриття, зроблені дітьми

19.02.2020
10.05.22

Про силу дитячої фантазії

Діти можуть знати менше, ніж дорослі, але це не заважає їм створювати таке, від чого навіть у найповажніших дорослих IQ впаде в депресію та світ з ніг на голову перевернеться. Адже що старшими ми стаємо, то сильніше зациклюємося на звичних речах та перестаємо помічати дивовижність світу, в якому живемо. А діти – саме ті люди, у яких виходить це найкраще.

Психологи радять не перешкоджати фантазіям дитини під час гри. Тому, якщо малюк вирішує, що ваша кімната – це аеропорт, а диван – злітна смуга, то нехай воно так і буде! Можливо, академічні знання дітей обмежені, проте їхній уяві може позаздрити багато з нас (для котрих диван вже довгі роки лишається лиш місцем, на якому зручно подивитися сезон серіалу). Діти не знають, де закінчується межа неможливого; що реально, а що лише фантастика. І в цьому їхня сила!

Діти-винахідники

Безперечно, добре вчитися в школі – це корисна звичка! А знання – незамінний багаж, необхідна ноша, без якої ми б навряд вижили у сучасному світі. Але як казав Альберт Айнштайн:

Всі знають, що це неможливо. Але ось приходить невіглас, якому це невідомо – він і робить відкриття.

День дітей-винахідників

До чого це ми?

17 січня – День дітей-винахідників. День юних сміливців, які не бояться йти проти системи та створювати речі, які здавалися неможливими. У цей день в 1706 році народився Бенджамін Франклін – письменник, журналіст, дипломат, винахідник… Словом, людина багатьох талантів. А ще його портрет можна зустріти на стодоларовій купюрі вже протягом 100 років! У віці всього лише 12 років він створив ласти з дерев’яних дощечок. І хоча то був далеко не останній його винахід, власним прикладом Бенджамін Франклін показав, що вік не має значення – будь-хто здатний змінити життя людей.

Ось короткий перелік відкриттів, які належать дітям: пластилін, фруктовий лід, калькулятор, батут, снігохід, хутряні навушники, шрифт Брайля й ще купа всього! Чи могли б ви подумати, що дитячий розум на таке здатний?

Діти-винахідники

До речі, діти й сьогодні не перестають дивувати! Усі вищезгадані відкриття були зроблені давно та стали для нас буденністю. А тепер і сучасні винахідники-початківці показали себе з найкращого та найкреативнішого боку. Як доказ, пропонуємо вам зацінити кілька цікавих, неочікуваних та корисних дитячих винаходів.

Світлодіодна маска Qudi Mask

Михайло Чумаченко – школяр з Одеси, з винаходом якого ви точно не залишитесь непоміченими на жодній вечірці. З 12 років хлопець захоплюється програмуванням. Нещодавно це захоплення привело його на міжнародний вебсаміт Web Sammit у Лісабоні – найбільшу технологічну конференцію в Європі. Там він представив свій стартап – світлодіодну маску Qudi Mask.

Qudi Mask

На внутрішньому боці Qudi Mask розташована світлодіодна стрічка та бездротовий модуль керування. Це дозволяє використовувати маску у трьох режимах:

  • "режим робота", в якому маска повністю повторює рухи вашого обличчя: моргає та відкриває рот разом з вами, коли ви починаєте говорити;
  • у другому режимі ви зможете з допомогою смартфона вивести на маску будь-які зображення, анімації або текст;
  • у третьому режимі застосовується еквалайзер, що підлаштовується під ваше мовлення або музику.

Змінювати режими, а також регулювати яскравість та налаштування Qudi Mask можна у спеціальному додатку. За словами Михайла, подібна система може використовуватися також у транспортних засобах, прикрасах та меблях.

The Worry Shredder – Подрібнювач Хвилювань

Хто з нас час від часу не почувається стривоженим і розгубленим? Інколи здається, що хвилювання захоплюють нас із головою та їх ніяк не позбутися. Але так було до того, як Томас із Лондона вигадав пристрій, що має назву The Worry Shredder. Це машина, яка шматує ваші тривоги, пропонує рішення і до того ж пригощає цукеркою.

Youtube video

Задум юного винахідника був здійснений Гаретом Оуеном Ллойдом, головним творцем у Little Inventors – творчій освітній організації, в якій неймовірні ідеї дітей серйозно сприймаються та втілюються в життя.

The Worry Shredder

Колінна зарядка Пульсар

Школяр з Дніпра, тоді ще 14-річний Макар Дробишев, створив колінну зарядку – ще одну причину більше рухатися та спосіб заощаджувати природні ресурси.

Зарядка Пульсар

Принцип роботи зарядки простий: ви закріплюєте пристрій на нозі, а енергія виробляється внаслідок згинання колінного суглоба під час ходіння. Як зазначає Макар, зарядка оснащена двома генераторами, які виробляють до 5 вольтів напруги, чого цілком достатньо для живлення сучасних смартфонів.

Youtube video

Натхнення та знання школяр-винахідник набирається в інтернеті, переглядаючи відео з конструювання. Також йому допомагає вчителька фізики. Втім, юний винахідник визнає, що Пульсару ще є куди рости: Макар планує зробити його компактнішим та зручнішим. А ще замінити алюмінієвий каркас на пластиковий.

EESEC (Energy Efficient Solar Electricity Charger)
Енергоефективний сонячний зарядний пристрій

Брайан Канг з міста Йонгін у Південній Кореї створив Energy Efficient Solar Electricity Charger – пристрій, що працює на сонячних батареях та елементах Пельтьє. EESEC був створений спеціально для використання у бідних та спекотних країнах Африки. Одного разу на уроці географії Брайан дізнався, що нестача освітлення негативно впливає на рівень освіти тамтешніх дітей. Це й надихнуло його на створення енергоефективного сонячного зарядного пристрою.

Youtube video

Найефективніше EESEC працює, якщо встановити його на даху глиняної хатини. Глина буде поглинати сонячне світло та охолоджувати радіатор, заглиблений в дах, тоді як випнута частина пристрою з сонячною панеллю та металевою частиною нагріватимуться. Такий зарядний пристрій – це недорогий та екологічно чистий спосіб освітлення бідних африканських районів, таких як Конго та Ефіопія.

Розумний клімат-контроль

Українська школярка Анастасія Кононенко створила пристрій, що автоматично регулює температуру у закритому просторі. Розумний клімат-контроль покликаний рятувати життя людей та тварин, яких замкнули в автомобілях, боксах та лікарнях.

Розумний клімат-контроль

Ідея створення прийшла до винахідниці після того, як вона дізналася сумну статистику, оприлюднену американською організацією Forget Me Not. Розпечений та наглухо зачинений салон автомобіля – небезпечне місце як для тварин, так і для дітей.

Пристрій оснащений трьома давачами: температури, звуку та руху. Вони фіксують відповідні дані та надсилають повідомлення на телефон у разі, якщо в приміщенні залишилася жива істота. Також пристрій здатний самостійно регулювати температуру, підвищуючи або знижуючи її.

Youtube video

Анастасія мріє, що одного дня такий розумний клімат-контроль буде встановлюватись у кожному авто ще на етапі складання.

Як відсвяткувати День дітей-винахідників?

Якщо ваша дитина цікавиться наукою та мріє створити розумний дім для кота, вам варто додати 17 січня до списку сімейних свят! Ви можете відвідати найближчий музей, подивитися документальний фільм, разом скласти та запрограмувати робота-трансформера, влаштувати справжню наукову кухню з експериментами або ж провести серію дослідів з магнітами. Словом, зробити цей день веселим та пізнавальним!

Ну а подарунок на честь такого свята безумовно знайдете на toys4brain – у спеціалізованій інтернет-крамниці STEM-іграшок та наборів, які створені саме для юних винахідників та їхніх батьків.

Команда Toys4brain.

Копіювання матеріалів з сайту toys4brain.com.ua дозволяється тільки за умови вказівки авторства і розміщення зворотнього текстового посилання на кожен скопійований контент.

Відгуки клієнтів

uk
Українська Русский
Чат з продажів
 Українська не у мережі
 Техпідтримка не у мережі
Контакти
Телефон:
Зворотний дзвінок
Email:
Чат з продажів
Контакти