Потяг: від парового двигуна до магнітної левітації

04.01.2018
Потяги

А ви знали, що залізничний транспорт вважається найбезпечнішим видом наземного пересування у світі? А ще, залізниця була найпопулярнішим видом транспорту вкінці ХІХ та до середини ХХ століття.

Усе почалося з появи першого парового двигуна та рейкового шляху. У ХІХ столітті паротяг став рушійною силою економік європейських країн, які шаленими темпами будували залізничні шляхи і станції для швидшого пересування між країнами. Залізниця швидко завоювала популярність в усьому світі, адже давала можливість здійснювати вантажні та пасажирські перевезення швидше, дешевше та безпечніше. Безумовно, залізниця еволюціонувала та від парових двигунів перейшла на електротягу, якою і користуються більшість залізничних компаній сьогодні. Всім нам відомі «електрички» та потяги рухаються саме завдяки електротязі вже понад 100 років.

Паротяг

У наш час популярність потягів швидко зменшується, адже люди бажають подорожувати на довші відстані та досягати пункту призначення все швидше, тому надають перевагу авіаційному транспорту. Проте, технологія магнітної левітації дає шанс залізниці на повернення собі колишньої популярності.

Магнітна левітація (маглев) – прогресивна технологія пересування, яка, звісно ж, була винайдена та реалізована потужними STEMівцями. Об’єкт пересувається в повітрі за допомогою магнітної левітації, не торкаючись поверхні. На перший погляд, таке дійство трохи схоже на магію чи на щось нереальне. Особливо, якщо ви не випускник технічного ВНЗ. Насправді, все відбувається завдяки відштовхуванню однакових полюсів магнітів.

Потяг на магнітній подушці може розвинути швидкість понад 500 км/год та вважається найшвидшим наземним транспортом у світі.

Свого часу потяг на магнітній подушці функціонував в Німеччині та Великій Британії, але проекти закрили через надто великі витрати на обслуговування колії.

Зараз у світі працюють три активних маршрути маглеву – в Китаї, Японії та Південній Кореї. До речі, шанхайський маглев вважається єдиним у світі комерційним потягом на магнітній подушці, який щоденно перевозить пасажирів.

Потяг на магнітній подушці

STEMівські голови постійно генерують все нові та ще більш фантастичні технології, які дозволяють пересуватись ще швидше та безпечніше. До прикладу, Hyperloop (гіперпетля) – це різновид вакуумного транспорту, який може рухатись зі швидкістю понад 1000 км/год, тобто вдвічі швидше, ніж потяг на магнітній подушці. Ідею такого надшвидкого транспорту придумав геній сучасності Ілон Маск, який не перестає дивувати своїм бажанням зробити наш світ кращим, швидшим та простішим. Технологія гіперпетлі полягає в тому, що капсула на магнітній подушці рухається по порожнистій трубі, де штучно створюється вакуум, який дозволяє вагону для пасажирів летіти без тертя, немов куля у повітрі. Такий транспорт майбутнього за декілька років може стати реальністю, адже вже в 2019 році Hyperloop планує перевозити вантажі, а в 2021 році – пасажирів.

Іграшкова залізниця завжди була бажаним подарунком на різні свята, адже така забавка дає можливість маленьким інженерам конструювати, створювати та спостерігати за тим, як функціонує залізниця. Дорослих тема потягів теж не перестає заворожувати, і ми пропонуємо вдовольнити цю цікавість механічними моделями та 3D-пазлами.

…А поки ви читали про розвиток та майбутнє залізниці, перший в Україні потяг на магнітній подушці – конструктор для самостійного збирання CIC Magnetic Levitation Train прибув в інтернет-магазин toys4brain. З допомогою такого конструктора можна скласти колію та потяг, який летить у повітрі завдяки технології магнітної левітації. Не вірите? Подивіться наш відеоогляд та переконайтесь у цьому.

Youtube video

Не відмовляйте собі та вашим дітям у задоволенні доторкнутись до технологій на межі магії! Вивчайте магнетизм, навчайтесь та розважайтесь разом з нами!

Команда Toys4brain.

Копіювання матеріалів з сайту toys4brain.com.ua дозволяється тільки за умови вказівки авторства і розміщення зворотнього текстового посилання на кожен скопійований контент.

Відгуки клієнтів

uk
Українська Русский
Чат з продажів
 Українська у мережі
 Техпідтримка не у мережі
Контакти
Телефон:
Зворотний дзвінок
Email:
Чат з продажів
Контакти