Жінки та дівчата, що змінюють світ

08.02.2019
08.01.23

Ще донедавна різниця у кількості жінок та чоловіків, які займаються наукою, була колосальною. Сьогодні ж, завдяки розвитку та популяризації ідей STEM серед молоді, ситуація з кожним роком змінюється! Якщо не вірите, просто читайте далі, щоб дізнатися про деяких найсміливіших, найактивніших і найталановитіших дівчат та жінок останнього двадцятиріччя.

Крім того, 11 лютого – це міжнародний день жінок і дівчат у науці! Пропонуємо вам відсвяткувати його разом, згадавши й гідно оцінивши їхні винаходи та розробки. Адже вони роблять наше життя веселішим, приємнішим та безпечнішим!

Дослідження якості води

Гітанджалі Рао

Вчена Гітанджалі Рао народилась у 2005 році. Ця дівчинка – ще зовсім дитина, але вона вже змінює світ на краще! Зокрема вона робить внесок у розв’язання проблеми з нестачею чистої води у світі.

Жінки та дівчата STEM

Стурбована цим питанням, Рао зацікавилась, як можна виміряти вміст свинцю у воді. Але лише цікавістю справа не обмежилась, тож у результаті дівчинка винайшла справді інноваційний пристрій на основі вуглецевих нанотрубок.

Працюючи разом із Кетлін Шафер, вченою-дослідницею з ЗМ, у 2017 році Гітанджалі виграла науково-технічний конкурс, що проводиться компаніями Discovery Education і 3М серед учнів середніх класів США. До того ж вона отримала 25 тисяч доларів на розробку своєї ідеї – пристрою під назвою Тетис (англ. Tethys).

Цей девайс складається з 9-вольтної акумуляторної батареї, пристрою виявлення свинцю, подовжувача Bluetooth та процесора. При наявності свинцю у воді опір вуглецевих нанотрубок змінюється, а інформація про це передається через Bluetooth.

У 2018 році вона виступила на TEDx Talk в Нешвіллі. Запрошуємо до перегляду!

Youtube video

Пуджіта Тангірала

Всім відомо, що воду треба економити: вимикати кран, коли чистиш зуби, ремонтувати крани, що протікають, та не вмикати напівпорожню пральну машину. Але є багато країн, жителям яких зовсім не до того. Причина не в їхньому егоїзмі, а в тому, що доступ до чистої води для них – розкіш.

Пуджіта Тангірала розробила проєкт, мета якого – надати країнам, що розвиваються, можливість очищати воду від барвників. Ще у 7 класі вона представила свій винахід «Зелений недорогий адсорбент для видалення барвника з водяних розчинів» на конкурсі науки та техніки Synopsys. Отримавши там перемогу, дівчина стала учасницею наукового конкурсу для учнів середніх класів Америки Broadcom MASTERS. І в ньому вона також перемогла!

Жінки та дівчата STEM

Попри те, що її пристрій не робить воду придатною для пиття, він все ж значно покращує її якість. Як каже сама Пуджіта, більшість барвників отруйні, тож використання неочищеної води для поливання може вбивати рослини. Риби, що плавають у забруднених водоймах, гинуть. Окрім того, барвники залишаються у ґрунті довгий час, що призводить до жахливих наслідків.

Фільтр, розроблений дівчиною, не потребує електроенергії для роботи. Секрет – у використанні антиоксидантних властивостей чайних листів, які допомогли видалити 99% блакитного барвника з води. Це робить його на 100% безпечним та доступним для людей по всьому світу.

Мегна Бехарі

Винахід дівчинки-підлітка Мегни Бехарі – ще один крок на шляху до розв’язання проблеми нестачі чистої води у світі. У віці 14 років вона створила платформу Aquabot, призначену для перевірки якості води у водоймах. Це бездротовий пристрій з дистанційним керуванням, що дозволяє використовувати його у важкодоступних місцях.

Жінки та дівчата STEM

Aquabot – це модульний робот. Бехарі створила та впровадила модулі температури, провідності та кислотності (pH) для перевірки води. Крім цього, пристрій має давачі Arduino та Bluetooth, що забезпечують можливість бездротової передачі інформації. Також конструкція робота містить рухову систему та чип для дистанційного керування. А пропелери, необхідні для руху Аквабота, дівчинка зробила самостійно на 3D-принтері.

Дівчата-вчені в медицині

Ануска Наікнавер

Ануска Наікнавер стала наймолодшою переможницею наукової ярмарки Google Science Fair! У 2016 році вона представила свій проєкт – бандаж або «розумний бинт», що сповіщає лікарів про необхідність змінити пов’язку.

Жінки та дівчата STEM

Дівчинка здійснила справжній прорив у медицині. Ця інновація безперечно врятує не одну сотню життів. Для швидкого загоєння глибоких ран важливо, щоб вони залишалися вологими. Але заразом, якщо змінювати пов’язку дуже часто, також можна нашкодити. Цей «розумний бинт» позбавляє лікарів необхідності знімати бандаж для перевірки рани.

Юна винахідниця отримала стипендію у розмірі 15 тисяч доларів та безкоштовну подорож до штаб-квартири компанії LEGO у Данії, керівник якої був її наставником упродовж цілого року! Заслужена нагорода!

Youtube video

Аліса Чжан

Жінки та дівчата STEM

Заледве хто не знає історій про те, як Марк Цукерберг, Стів Джобс та Білл Гейтс пожертвували навчанням в університетах заради мрії. Так само вчинила й Аліса Чжан, яка відмовилась від докторської програми в Каліфорнійському університеті Лос-Анджелеса, щоб запустити власний проєкт.

Аліса – співзасновник і головний виконавчий директор компанії Verge Genomics, що розробляє ліки проти важких захворювань. Команда талановитих математиків, неврологів, експертів з комп’ютерного навчання і спеціалістів з біотехнологій використовує штучний інтелект для кращого розуміння того, як протікає хвороба та пошуку рішень для її подолання.

Робота Чжан та її команди була визнана інноваційною багатьма більш досвідченими вченими та дослідниками. У 2012 році Аліса отримала стипендію Paul & Daisy Soros. Також у 2017 році журнал Forbes згадав її у своєму щорічному переліку людей, які досягли успіху до 30 років.

Сама дівчина каже, що штучний інтелект дійсно здатний допомогти знайти ліки проти багатьох серйозних захворювань. Ключ до цього лежить у подоланні бар’єрів між промисловістю, науковою спільнотою, математичними обчисленнями та біологією.

Youtube video

Незвідана енергія, пінгвіни і Марс

Зої Готхольд

У шестирічному віці Зої віднайшла основне захоплення свого життя. Воно не лише надихнуло її на створення власного наукового проєкту, а й допомогло зрозуміти, з чим саме буде пов’язана її майбутня професія.

Жінки та дівчата STEM

Не дивуйтесь, але це пінгвіни! Дівчинка обожнювала читати про них книги та збирала усю інформацію, яку могла знайти. Одного разу до рук Готхольд потрапила книга, в якій вона прочитала про аварію судна, призначеного для транспортування руди. Трагедія трапилась у 2000 році біля узбережжя Південної Африки та спричинила розлив понад 1300 тон нафти.

Це завдало колосальної шкоди дикій природі, оскільки внаслідок розливу під товщею криги утворилися нафтові емульсії, які призводили до отруєння птахів і розломів льоду. Історія так вразила Зої, що вона вирішила дослідити, як довго смертоносні скупчення олії можуть залишатися у воді.

Дослідниця взяла трохи рапсової олії та приготувала розчин підфарбованої води. Вона провела серію тестів для виявлення фактора, що допоміг би визначити стійкість краплі олії до водяного розчину. Це зайняло немало часу, і в результаті Готхольд подала заявку на участь у науковому конкурсі Broadcom MASTERS, де її методи визнали самобутніми та оригінальними. Організатори також відзначили, що Зої розробила власні способи перевірки товщини емульсії.

Джессіка О. Метьюз

Жінки та дівчата STEM

Джессіка О. Метьюз – засновник і генеральний директор компанії Uncharted Power або «Незвідана енергія». Сама дівчина називає себе «ідеальним поєднанням Біла Найа (ведучого популярного в США науково-популярного шоу) і Бейонсе».

Під час навчання у коледжі Джессіка стала однією з винахідників Soccket. Цей футбольний м'яч використовує кінетичну енергію від удару або кидка для створення поновлюваного портативного джерела енергії. Soccket може здатись лише черговим потішним гаджетом, але не для людей, які мають проблеми з постійним доступом до електрики. Для них він може стати реальним способом змінити своє життя на краще!

З часом компанія розширилась і перетворилася на Uncharted Play (дослівно: «Незвідана гра»). Тепер до футбольного м’яча додалися скакалки та скейтборди з подібною технологією.

Джессіка О. Метьюз відмовилася від ідеї створення компанії, що випускає лише іграшки або спортивні товари. Натомість вона зосередилась на розвитку масштабного проєкту для забезпечення електроенергією країн, що розвиваються. Дівчина своїм прикладом показує, яких результатів можна досягнути, якщо мислити сміливо і нестандартно!

Youtube video

Тієра Флетчер

Не впевнені, чи доживемо ми до цього моменту, але рано чи пізно це таки станеться. Якщо вірити деяким вченим, sci-fi фільмам і особисто Ілону Маску, врешті-решт людству доведеться емігрувати. І не кудись там, а на Марс! Це справжнє випробування, над яким уже працюють десятки найсвітліших умів сучасності. Тієра Флетчер – одна з них.

Жінки та дівчата STEM

У 2017 році дівчина закінчила MIT (Массачусетський технологічний інститут). Незабаром їй запропонували роботу в американській корпорації The Boeing Company, що займається виробництвом космічної, авіаційної та військової техніки.

Зараз Тієра – одна з провідних інженерів та дизайнерів, які працюють над системою космічного запуску для NASA. Їхня мета – створити найбезпечнішу, найшвидшу і найбільшу ракету для транспортування людей на Марс! Разом зі своїми колегами дівчина розробляє дослідницьку верхню сходинку космічного корабля, що використовується для його запуску. І вона наймолодша у своїй команді!

Youtube video

Така (не)складна математика

Шафі Голдвассер

Жінки та дівчата STEM

Народилася у Нью-Йорку, виросла в Тель-Авіві. Свою кар’єру присвятила математиці, теоретичній інформатиці та криптографії. Після освіти у вишах Карнегі-Меллон та Каліфорнійському університеті в Берклі тепер і сама викладає вищезгадані науки.

Шафі Голдвассер першою розробила імовірнісну криптосистему з відкритим ключем. Йдеться про шифрування і розшифрування даних різними ключами. Якщо простіше – завдяки цій розробці користувачі мають змогу обмінюватися секретними повідомленнями. А також при використанні такого функціонала стало неможливим підмінити учасника листування чи комунікаційного ланцюжка – потрібен цифровий підпис.

Головна перевага методу полягає в тому, що система блокує будь-який витік інформації про вихідний текст, позаяк позбавлена закономірно повторюваних символів, які могли б підказати недобросовісним хакерам зміст тексту.

За свою роботу Голдвассер у 2012 році стала однією з лауреатів премії Тюринга.

Марина В’язовська

Українка, яка змалку демонструвала неймовірні результати на учнівських олімпіадах з математики, в дорослому віці змогла відповісти на питання, над яким понад 400 років ламали голови науковці світового рівня. Як найщільніше упакувати кулі?

Жінки та дівчата STEM

Розв'язання задачі у ті часи дозволило б торговцям перевозити більше округлих фруктів за одну поїздку, а військові змогли б максимально наповнити гарматними ядрами трюми на кораблях.

У XVI столітті гіпотезу стосовно пакування куль у тривимірному просторі висунув Кеплер. А от виклик від розмірностей 8 та 24 сміливо прийняла українська сучасна математикиня – Марина В’язовська. І не схибила!

Ось, як вона розповідає про загадку всіх часів: «Уявіть, що у нас є багато куль, і ми хочемо ними заповнити простір та, ясна річ, не можемо це зробити повністю, адже кулі не мають кутів, і завжди якийсь фрагмент простору залишиться порожнім. А заповнити кулями потрібно якомога більший об’єм. Тепер уявімо, що їх ми можемо розглядати не лише в тривимірному, а й у багатовимірному просторі. Наприклад, у просторі з восьми вимірів це буде набір з восьми якихось дійсних чисел. Саме стільки координат нам буде потрібно, щоб зрозуміти, де наша точка знаходиться. І от тепер ми хочемо весь восьмивимірний простір теж заповнити кулями. І тут існує лише одна надзвичайно гарна конфігурація, максимально щільна і називається це решітка Е8. Це і є моє рішення».

Youtube video

За розв’язок задачі Марина в липні 2022 отримала найпрестижнішу премію у світі математики – Медаль Філдса, а також – орден «За заслуги» I ступеня за визначний особистий внесок у розвиток світової науки, популяризацію вітчизняної математичної школи, зміцнення авторитету Української держави.

Висновки

Загалом у 2022 до сотні найвпливовіших жінок світу увійшло вісім українок. Окрім В’язовської, до рейтингу BBC потрапили перша леді Олена Зеленська, журналістка Крістіна Бердинських, парамедикині Яна Зінкевич та Юлія Паєвська (відома як «Тайра»), правозахисниця Олександра Матвійчук, лікарка Ірина Кондратова та Юлія Сачук – лідерка руху за права людей з обмеженими можливостями.

Дівчат та жінок у науці набагато більше, ніж ви можете уявити! Кожен день по всьому світу з’являються нові світлі голові, які не бояться змінювати нашу планету на краще. Робити так, щоб люди, тварини і усілякі технології могли вільно співіснувати… Більш того, допомагати одне одному! А якщо не вийде, то радісно зійти на борт величезного космічного корабля і полетіти на Марс.

Команда Toys4brain.

Копіювання матеріалів з сайту toys4brain.com.ua дозволяється тільки за умови вказівки авторства і розміщення зворотнього текстового посилання на кожен скопійований контент.

Відгуки клієнтів

uk
Українська Русский
Чат з продажів
 Українська не у мережі
 Техпідтримка не у мережі
Контакти
Телефон:
Зворотний дзвінок
Email:
Чат з продажів
Контакти