Як говорити з дітьми про війну: поради психологів

26.04.2022

Війна стала частиною реальності кожної української родини. Не має значення, як далеко ви перебуваєте від лінії фронту, – всі ми відчуваємо невизначеність, тривогу та страх.

Як говорити з дітьми про війну: поради психологів

Діти чи не найсильніше зазнають моральних переживань. Часто вони звертаються саме до батьків за порадою та розрадою. Як же правильно розмовляти з дитиною про війну? Ось декілька порад від фонду ЮНІСЕФ:

  1. Надавайте інформацію відповідно до віку дитини та подбайте, щоб вона не ретравмувала її.
    Розповідаючи про війну, зверніться до знайомих дитині казок. Наприклад, про козаків, котрі боролися проти зла та захищали свою землю. Пам’ятайте, що діти чутливі до вашої емоційної реакції. Тому старайтеся тримати власні емоції під контролем та уважно стежте за тим, як дитина реагує на ваші слова.
  2. Дбайте про медіагігієну та медіаграмотність вашої дитини в умовах війни.
    Поясніть дитині, що таке фейки та слідкуйте за тим, звідки вона черпає інформацію. Поділіться з нею джерелами новин, де можна перевіряти отримані дані. Також нагадайте, що ви завжди поруч та готові обговорити з дитиною будь-які новини.
  3. Обмежте потік новин.
    Намагайтеся вберегти дітей дошкільного та молодшого шкільного віку від потоку новин. Переглядаючи новини з підлітками, обговорюйте побачене з використанням вищезазначених порад. Візьміть собі за правило перед сном, замість перегляду новин, грати з дітьми в ігри, дивитися мультфільми або читати казки.
  4. Зосередьте увагу на допомозі.
    Розкажіть дитині про роботу волонтерів та територіальної оборони. Нагадайте, що вся країна зараз щось робить задля наближення перемоги. Це принесе дитині заспокоєння та психологічний комфорт.
  5. Слідкуйте за станом дитини.
    Життя продовжується всупереч війні. Не забувайте цікавитися новинами з життя вашої дитини. Час від часу запитуйте у неї: "Як у тебе справи?", "Як ти почуваєшся?", "Що в тебе нового? Чи ти знаєш, як справи у …(ім’я друга/подруги дитини?", "Чи є у тебе питання, які б ти хотіла/хотів обговорити?".
  6. Подбайте про себе.
    Робіть справи, які допомагають вам розслабитися та відновитися. Діти, розуміючи, що ви справляєтеся з ситуацією, і самі набагато легше переживають власні емоції.

Детальніше на сайті ЮНІСЕФ.

uk
Українська Русский
Чат з продажів
 Українська у мережі
 Техпідтримка не у мережі
Контакти
Телефон:
Зворотний дзвінок
Email:
Чат з продажів
Контакти